Zapustil nas je dober prijatelj, požrtvovalen predsednik, odličen organizator, gorski vodnik, športnik, velik borec in še bi lahko naštevali. Vsaka smrt je boleča izguba, še posebej težko pa je slovo od človeka, kot je bil Franci Kavčič. Njegovo delo je zaznamovalo dolgo obdobje uspešnega razvoja organizacije bolnikov s stomo. Rezultati dela, ki ga je opravil s sodelavci v Društvu ILCO Maribor in kasneje v Zvezi ILCO Slovenije so mnogim stomistom olajšali in polepšali življenje. Resne zdravstvene težave in hude preizkušnje ga niso ustavile. Ni razmišljal samo o sebi in svojih interesih, kar mu ob tako hudi bolezni niti ne bi mogli zameriti. Kljub vsem težavam, ki so ga pestile, se je razdajal do konca svojega življenja. Tak je pač bil Franci.

Rodil se je v Mariboru pred oseminšestdesetimi leti. Po končanem šolanju se je zaposlil v nekdanjem mariborskem velikanu TAMu, kjer je delal do izbruha bolezni, zaradi katere je bil invalidsko upokojen. Bil je cenjen in priljubljen sodelavec.

1994 se je Franci soočil s hudo diagnozo. Zdravniki so mu rešili življenje tako, da so mu naredili stomo. Franci zaradi tega ni obupal in se ni zaprl vase. Vključil se je v Društvo ILCO Maribor, ki ga je leta 1987 s skupino stomistov ustanovila legendarna Nevenka Gračner. Stomisti so takrat preživljali težke čase. Pripomočki – predvsem vrečke – niso bili ustrezne kakovosti pa še ti nekvalitetni pripomočki niso bili vedno na razpolago. Danes si je težko predstavljati stiske ljudi, ki so ostali brez vrečk, v katere se izloča blato in so morali po nje v Avstrijo.

Ljudem s stomo so danes na razpolago kakovostni pripomočki, ki omogočajo stomistom popolnoma normalno življenje. Za današnji nivo oskrbe s pripomočki za nego stome je v veliki meri zaslužna organizacija ki jo je ustanovila Nevenka Gračner in v katero se je takoj po operaciji aktivno vključil Franci Kavčič. Leta 1995 je postal podpredsednik društva. Nevenka je dva meseca po izvolitvi Francija Kavčiča za podpredsednika društva izgubila svoj boj z boleznijo in Franci Kavčič je moral prevzeti funkcijo predsednika društva.

Po ustanovitvi društva ILCO Maribor, v katero so se vključevali stomisti iz vse Slovenije, se je pokazala potreba po širitvi organizacije ILCO. Ustanovljeno je bilo Društvo ILCO Ljubljana in nato Zveza ILCO zveza Slovenije, v katero sta bili najprej vključeni društvi iz Maribora in Ljubljane. Kasneje se je mreža društev razširila po vsej Sloveniji.

Franci Kavčič je do pred nekaj leti uspešno vodil Zvezo ILCO Slovenije.  Poleg funkcije predsednika Zveze je bil tudi predsednik društva ILCO Maribor. Kot predsednik Zveze ILCO Slovenije in Društva ILCO Maribor je Franci Kavčič žel mnoge pomembne uspehe. Preveč jih je, da bi našteli vse. Zato bomo omenili le nekaj najpomembnejših.

ILCO zvezo Slovenije je 17 let vodil izredno uspešno. Uresničeval je namen društva, ki ga je ob ustanovitvi izrazila  Nevenke Gračner z mislijo: »Predvsem bomo skušali nesebično pomagati drug drugemu, poskušali reševati probleme, ki jih ni malo, se med seboj bodrili, da ne bi omagali…«

V tridesetih letih se je izredno izboljšal položaja bolnikov s stomo. Danes so stomistom zagotovljeni pripomočki za stomo ustrezne kakovosti in v ustreznih količinah. Bolniki s stomo so deležni vrste ugodnosti, ki jih družba zagotavlja invalidom. To je zasluga vseh, ki so sodelovali pri prizadevanju za ureditev razmer, toda vloga in zasluge predsednika ILCO zveze Slovenije so nesporne.

Izredno požrtvovalno je organiziral izlete, pohode in srečanja, s katerimi je polepšal življenje mnogim s stomo prizadetim ljudem. Druženje članov društev je dobilo neverjetne razsežnosti in je pomembno prispevalo h kvaliteti življenja invalidov. Stomisti iz vseh delov Slovenije so se povezali in zbližali, stkala so se mnoga prijateljstva, ljudje s podobnimi problemi so postali mnogim vzpodbuda in navdih pri premagovanju vsakodnevnih težav.

Kot predsednik ILCO zveze Slovenije je Franci Kavčič vzpodbujal ustanavljanje društev in sekcij v različnih delih Slovenije.  Tako se je organizacija ILCO zelo približala bolnikom s stomo po vsej Sloveniji.

Bil je angažiran v domačem a tudi v mednarodnem okolju. Društva in zveza so se povezovali s sorodnimi organizacijami v tujini. Izkušnje iz tujine so pomembno prispevale pri snovanju strategije in načrtovanju nalog, ki lahko izboljšajo življenje ljudi s stomo.

Franci Kavčič je premagoval mnoge življenske probleme, povezane predvsem z zdravjem. Pred šestimi leti je ponovno zbolel. Zaradi resnih zdravstvenih težav ni več zmogel velike obremenitve vodenja dveh organizacij. Zato je odstopil kot predsednik ILCO zveze Slovenije, ostal pa je predsednik Društva ILCO Maribor. Tudi po nekaj ponovitvah zahrbtne bolezni se Franci Kavčič ni nehal razdajati. Še naprej je vodil Društvo ILCO Maribor in aktivno sodeloval pri delu Upravnega odbora ILCO zveze Slovenije.

Na žalost se je njegova življenska energija izčrpala. Za njim je ostala praznina, ki je ne bo lahko zapolniti. V spominu nam bo ostala njegova energija, značaj, vedrina, optimizem, sposobnost preseči osebne zamere in postaviti v ospredje skupne interese. Pogrešali bomo njegovo zavzetost, znanje in izkušnje.

Marino Bicman