Izlet na Dolenjsko je bil skrbno pripravljen s strani agencije, tudi odziv članov ILCO Maribor je bil velik. Poln avtobus potnikov, ki so bili veseli ponovnega srečanja s prijatelji, je pričel pot proti Dolenjski. Optimizma potnikov ni omajalo niti vreme. Cel dan je žal deževalo, tako da so bili vsi ogledi zelo okrnjeni.

Žužemberk s svojim gradom je osrednje naselje Suhe krajine je bil prvi postanek z ogledom. Prvič je bil Žužemberk pisno omenjen leta 1246, trške pravice pa je dobil leta 1399, o vsem tem in še več nam je povedala prijazna vodička, ki nas je vodila po gradu.

Oglede smo nadaljevali kar skozi okno avtobusa. Kljub muhastemu vremenu je veselje v avtobusu naredilo prijetno vzdušje. Pot nas je vodila v Novo mesto prestolnico pokrajine Dolenjske. Ogledali smo si osrednji del starega mestnega jedra, ki nosi pečat zgodovine skozi stoletja, za nas je bil tisti dan ta del zgodovine predvsem moker.

Po tako mokrem dnevu se je prileglo toplo okolje prijetnega lokala, kjer smo pomalicali in se v prijetnem razpoloženju odpravili na pot proti domu.