Ogled vodenega ogleda na Kostanjevici / cerkev in samostana, knjižnice, vrt vrtnic burbonk. Zelo nazorno nam je kustosinja samostana pripovedovala zgodovino gradnje, poslednji počitek zadnjega Francoskega kralja in njegovih družinskih članov.

Med potjo v Goriška Brda smo si ogledali »Solkanski most« zgrajen iz kamna, s svojim 85 m razpona. V Gonjačah so se nekateri povzpeli na razgledni stolp, ki ponuja veličasten razgled na briške griče. Ogledali smo si tudi grad Dobrovo, vas Biljana, grad Gredič ter cerkev Šmarto. Vrnili smo se v Novo Gorico kjer smo večerjali in prespali.

Drugi dan smo se odpravili v Vipavsko dolino, ogledali smo si Vipavski Križ do leta 1947 (Sveti Križ) z vodenim ogledom, slišali smo zanimive zgodbe o »Turških vpadih, graščakih, Benečanih, in še mnogo drugih zgodb. Ogled smo končali v 500 let grajski kleti s pokušino kozarca vipavskega vina in pridigo Janeza Svetokriškega.

Nato smo se podali v Vitovlje na turistično kmetijo »Maloščevo«, na degustacijo vin. Ponudili so nam vino ZELEN ter druge sorte vin in prigrizkom doma predelanimi okusnimi mesninami. Ogledali smo si moderno vinsko klet, gospodinja (šefica) Barbara nam je opisala kako obvladajo vsa dela na posestvu. Dela jim nikdar ne zmanjka.

Pot nas je vodila na ogled izvirov reke Vipava (7 izvirov) ter ogled mostov. Mestece Vipava imenujejo tudi »Slovenske Benetke«.

Na kmečkem turizmu Abram smo občudovali medveda ter imeli kosilo. Nato smo se prešerne volje odpeljali proti domu, še dolgo bomo obujali spomine kaj vse smo videli, slišali in doživeli.